A Rare Agent in the Etiology of Complicated Skin and Soft Tissue Infection: Raoultella Planticola
PDF
Cite
Share
Request
CASE REPORT
P: 4-4
January 2014

A Rare Agent in the Etiology of Complicated Skin and Soft Tissue Infection: Raoultella Planticola

Mediterr J Infect Microb Antimicrob 2014;3(3):4-4
1. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
2. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
3. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
4. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tibbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
No information available.
No information available
PDF
Cite
Share
Request

Summary

Raoultella species are gram-negative, non-motile bacilli primarily considered to be environmental bacteria. R. planticola is a rare cause of human infections. Here in we report a case of complicated skin and soft tissue infection, necrotizing fasciitis with a rare etiologic agent R. planticola, treated with tigecycline. A 32-year-old male admitted to the emergency service with complaints of swelling in the neck, pain and a purulent wound on the mandible. He also had toothache for the last three weeks for which he was prescribed metronidazole and non-steroid anti-inflammatory drug by another doctor. He was internalized in the Plastic and Reconstructive Surgery clinic and debridement was performed and empirical antibiotic was started. Bacteriological culture revealed Acinetobacter baumannii and R. planticola. The case was successful treated with tigecycline. Necrotizing fasciitis may be fulminant and invasive in the diabetic host. To our knowledge this was the first R. planticola case treated successfully treated with tigecycline. In addition, it emphasizes once again the importance of bacteriological sampling in the management of necrotizing fasciitis and complicated soft tissue infection.

Introduction

Nekrotizan deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, yüzeyel deri enfeksiyonlarından farklı olarak hızla ilerleyerek saatler içinde ölümle sonuçlanabilen önemli enfeksiyon acillerindendir. Derin doku olarak adlandırılan, fasiya ve/veya kaslara uzanarak dokularda büyük tahribatlara neden olan bu enfeksiyonlar, sıklıkla travma ya da cerrahi sonrası sekonder enfeksiyonlar olarak gelişmektedir[1]. Bu grup içinde yer alan nekrotizan fasiyit, yüzeyel fasiya ve deri altı yağ dokusunun akut başlayan ve hızla ilerleyen enfeksiyonudur[1, 2]. Nekrotizan fasiyitte izole edilen mikroorganizmaların tipi ve sayısı değişkenlik gösterebilmektedir. Monomikrobiyal formda Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus ve diğer stafilokoklar, Vibrio vulnificus, Aeromonas hydrophila, anaerop (örn. Peptostreptococcus spp.) ve diğer streptokoklar yer alırken polimikrobiyal formda çok çeşitli anaerop ve aerop mikroorganizmalar izole edilebilmektedir[1-3]. Raoultella gram-negatif, hareketsiz bir basildir ve insanlarda nadir olarak enfeksiyon etkenidir. Bu yazıda, R. planticola'nın neden olduğu bir komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonu olgusu sunulmuştur.

Discussion

R. planticola, klinik örneklerden birkaç kez izole edilmiş olsa da insanlarda klinik enfeksiyon nedeni olarak ilk kez, Fransa’da bir yoğun bakım ünitesinden bildirilmiştir[7]. Freney ve arkadaşları tarafından 1986 yılında Lyon’da yapılan bir çalışmada 18 aylık süre içinde, Klebsiella trevisanii 24 hasta örneğinde kolonizasyon, iki olguda da septisemi etkeni olarak tespit edilmiştir. İlk bildirilen olgu enfektif endokardit nedeniyle mitral kapak replasmanından dokuz gün sonra Klebsiella trevisanii bakteremisi gelişen 69 yaşında, ikinci olgu ise koroner arter bypass greft operasyonundan 10 gün sonra pnömoni ve septisemi gelişen 57 yaşındaki başka bir olgudur. Kolonizasyon olarak kabul edilen 24 kökenin 14’ü trakeal aspirat, üçü idrar, ikisi balgam, ikisi boğaz sürüntüsü, biri beyin omurilik sıvısı, biri burun sürüntüsü ve biri de venöz kateterden izole edilmiştir. Çalışmanın sonunda bu organizmanın insanlar için virülansının çok düşük olduğu sonucuna varmışlardır[ 8]. Yakın zamanda ise pankreatit, retroperitoneal apse, cerrahi alan enfeksiyonu ve kolanjit etkeni olarak bildirilen olgular vardır[9, 10]. 2010 yılında başparmağın toprakla kirli yaralanması sonucu yumuşak doku enfeksiyonu gelişen 30 yaşında erkek olguya yüksek doz penisilin, klindamisin ve flukloksasilin başlanmış, hasta opere edilmiş ve sürüntü ve doku kültürleri alınarak tedaviye siprofloksasin eklenmiş. Doku kültüründe gram-negatif bakteri üremesi Vitek-2 ile R. planticola olarak identifiye edilmiş. Bakterinin antibiyotik duyarlılığı amoksisiline dirençli, amoksisilin-klavulanik asit, siprofloksasin, sefalosporin ve aminoglikozidlere duyarlı bulunmuş ve hasta iki hafta süreyle tedavi edilmiştir. R. planticola’nın birçok sistemi tuttuğu ve farklı klinik tablolara neden olabildiği görülmektedir[11]. Literatürde de bizim olgumuza benzer şekilde özellikle altta yatan hastalığı olan ve immünyetmezlikli hastalarda daha fazla oranda enfeksiyon etkeni olabileceği bildirilmektedir.

Nekrotizan fasiyit, nekrozla seyreden deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarından biri olup, invazyonunun derinliğine bağlı olarak lokal doku destrüksiyonundan, doku nekrozu ve septik şokla ölüme kadar ilerleyebilir. Bu durumda acil cerrahi ve antibiyoterapi uygulamalarına rağmen mortalite oranı %6-76 arasında değişmektedir[12]. Olgumuza toplum kökenli deri ve yumuşak doku enfeksiyonu tedavi protokolüne uygun olarak ampirik olarak amoksisilin-klavulanik asit başlanmıştır. Ancak akıntısının gerilememesi ve pürülansında artış olması üzerine klinik yanıtsızlık kabul edilerek tigesikline geçilmiştir. Doku kültür sonucuna göre çift etkenin ortak antibiyotik duyarlılığına uygun olarak deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde de endikasyonu olan tigesiklin duyarlı olduğundan tedaviye aynı antibiyotikle devam edilmiştir.

Yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavi ve takibinde mikrobiyolojik örnekleme yapılması çok önemlidir. Özellikle doku kültürü yapılması gerçek etkeni saptamak açısından değerlidir. Literatürde bildirilen olgularda da bakteriyolojik tanı yöntemi olarak Vitek-2 kullanılmıştır. 2005 yılında Vitek-2 GN kart değerlendirilmesinde 426 izolat incelenmiş ve %97.4’ünü doğru bir şekilde saptadığı gösterilmiştir[13]. Olgunun hastaneye yatışından sonra akıntısının devam etmesi ve R. planticola’nın doku kültüründen üretilmesi nedeniyle kolonizasyon değil enfeksiyon etkeni olarak düşünülmüş ve üreyen R. planticola MALDI-TOF kütle spektrometresiyle doğrulanmıştır.

Bu yazıda R. planticola'nın neden olduğu bir komplike yumuşak doku enfeksiyonu olgusunun sunulması amaçlanmıştır. Olgu, literatürden araştırabildiğimiz kadarıyla ülkemizden yumuşak doku enfeksiyonlarında R. planticola’nın etken olarak bildirildiği ve tigesiklin ile tedavi edilen ilk olgu sunumudur.

References

1Stevens DL, Bisno AL, Chambers HF, Everett ED, Dellinger P, Goldstein EJ, Gorbach SL, Hirschmann JV, Kaplan EL, Montoya JG, Wade JC; Infectious Diseases Society of America. Practice guidelines for the diagnosis and management of skin and soft-tissue infections. Clin Infect Dis 2005;41:1373-406.
2Swartz MN, Pasternack MS. Cellulitis, necrotizing fasciitis, and subcutaneous tissue infections. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R (eds). Principles and Practice of Infectious Diseases. 7th ed. New York: Churchill Livingstone, 2010:1289-312.
3Napolitano LM. Severe soft tissue infections. Infect Dis Clin North Am 2009;23:571-91.
4Drancourt M, Bollet C, Carta A, Rousselier P. Phylogenetic analyses of Klebsiella species delineate Klebsiella and Raoultella gen. nov., with description of Raoultella ornithinolytica comb. nov., Raoultella terrigena comb. nov. and Raoultella planticola comb. Nov. Int J Syst Evol Microbiol 2001;51(Pt 3):925-32.
5Ferragut C, Izard D, Gavini F, Kersters K, De Ley J, Leclerc H. Klebsiella trevisanii: a new species from water and soil. International Journal of Systematic Bacteriology 1983;33:133-42.
6Bagley ST, Seidler RJ, Brenner DJ. Klebsiella planticola SP. nov.: a new species of Enterobacteriaceae found primarily in non clinical environments. Current Microbiology 1981;6:105-9.
7Freney J, Fleurette J, Gruer LD, Desmonceaux M, Gavini F, Leclerc H. Klebsiella trevisanii colonisation and septicaemia. The Lancet 1984;1:909.
8Freney J, Gavini F, Alexandre H, Madier S, Izard D, Leclerc H, Fleurette J. Nosocomial infection and colonisation by Klebsiella trevisanii. J Clin Microbiol 1986;23:948-50.
9Yokota K, Gomi H, Miura Y, Sugano K, Morisawa Y. Cholangitis with septic shock caused by Raoultella planticola. J Med Microbiol 2012;61:446-9.
10Alves MS, Riley LW, Moreira BM. A case of severe pancreatitis complicated by Raoultella planticola infection. Med Microbiol 2007;56:696-8.
11O' Connell K, Kelly J, Niriain U. A rare case of soft-tissue infection caused by Raoultella planticola. Case Rep Med 2010;2010.
12Yamazhan T. Yumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları. Gündeş S (editör). Deri, Yumuşak Doku, Eklem ve Kemik Enfeksiyonları. Ankara: Bilimsel Tıp Yayınevi, 2008:277-85.
13Renaud FN, Bergeron E, Tigaud S, Fuhrmann C, Gravagna B, Freney J. Evaluation of the new Vitek 2 GN card for the identification of gram-negative bacilli frequently encountered in clinical laboratories. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2005;24:671-6.
Article is only available in PDF format. Show PDF
2024 ©️ Galenos Publishing House